Roditeljska kuća “ZVONČICA”

Prva u Srbiji Roditeljska kuća – kuća daleko od doma za smeštaj dece koja se leče od malignih bolesti i njihovih roditelja, izgrađena je 2009. godine u Institutu za majku i dete, po evropskom modelu koji je u Srbiju i ceo region donelo i implementiralo udruženje “Zvončica”. Na inicijativu dr Dragane Vujić, načelnice Odeljenja za transplantaciju kostne srži, početkom 2008. godine gospođa Svetlana Vukajlović je inicirala i organizovala prikupljanje donacija, zatim organizovala i sprovela u delo kompletnu izgradnju i opremanje uz pomoć brojnih donatora, pojedinaca i kompanija. Investitor je bilo udruženje “Zvončica”, a objekat je izgrađen i opremljen u rekordnom roku zahvaljujući velikom odazivu donatora i posvećenosti svih učesnika projekta. Izgradnja Kuće je počela krajem maja 2009. godine i završena oktobra iste godine, a opremanje je završeno krajem januara 2010. godine. Roditeljska kuća svečano je otvorena 4. februara 2010.godine, a prvi stanari su se uselili početkom marta 2010. godine.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Srbiji je najveći pedijatrijski medicinski centar i nacionalni pedijatrijski centar za transplantaciju kostne srži, gde se leče deca iz cele Srbije i iz susednih zemalja. Izgradnjom Roditeljske kuće “Zvončica” omogućen je smeštaj velikom broju dece obolele od malignih bolesti, koja žive daleko od Beograda, a leče se u Institutu za majku i dete.


Objektom upravlja udruženje “Zvončica” u saradnji sa bolnicom. Uz pomoć brojnih donatora brinemo o objektu i kompletnoj opremi, finansiramo servisiranje, održavanje, popravku i obnavljanje opreme. Porodicama pomažemo prikupljanjem donacija prehrambenih proizvoda, sredstava za održavanje lične i kućne higijene, deci nabavljamo novu sezonsku odeću i obuću, igračke, školski pribor. Organizujemo brojne radionice i programe za decu, adolescente i njihove porodice.


Kuća “Zvončica” je površine 840 m². U odvojenom delu objekta su četiri apartmana namenjena za potrebe bolnice (za lekare na specijalizaciji, gostujuće lekare iz inostranstva…), a u drugom delu su osam apartmana za onkološke pacijente i njihove porodice. Deo Kuće za decu i porodice sadrži zajednički dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, vešernicu, učionicu i “Tihu sobu” za razgovor sa psihologom, lekarima ili za posete prijatelja i rodbine. Kuća “Zvončica” je povezana hodnikom sa bolnicom, na odeljenje se stiže za par minuta, a dostupna je i lokalna telefonska veza za komunikaciju sa medicinskim osobljem na odeljenjima. Deca i njihovi roditelji se osećaju bezbedno zbog blizine bolnice, ali i opušteno jer se u Kući ne sprovodi terapija, nema belih mantila i lekarskih vizita, osim kada organizujemo zajedničko druženje i zabavu. Kriterijumi za prijem u Roditeljsku kuću, kućni red i svu ostalu relevantnu dokumentaciju, možete pogledati ovde:

 

 

Šta je Roditeljska kuća ↓

"Roditeljska kuća" je objekat za smeštaj dece tokom bolničkog lečenja, u pratnji porodica. Prve roditeljske kuće, za decu obolelu od raka, nastale su na inicijativu roditeljskih udruženja početkom 70-ih godina u Japanu i Americi, u Evropi desetak godina kasnije, a u našem regionu projekat je prvi put implementiran 2008/09. godine izgradnjom prve u Srbiji Roditeljske kuće "Zvončica" u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Roditeljske kuće su uglavnom sastavni deo bolnice ili se nalaze u neposrednoj blizini. Postoji nekoliko različitih modela ali je za sve modele zajednički opšti cilj: obezbediti smeštaj porodici dok se dete leči. Savremeni standardi pedijatrijske onkologije imaju cilj da deca tokom lečenja što manje borave u bolnici i da terapiju primaju ambulantno ili kod kuće jer lečenje ne zahteva stalni boravak u bolnici. U svetu se insistira da dečji način života bude što sličniji periodu pre bolesti, da pohađaju školu, da se igraju i druže sa vršnjacima.

APARTMAN ↓

Svaki apartman ima svoje kupatilo i sadrži:

dva osnovna ležaja i dva dodatna;

kablovski Internet i TV, DVD i klima uređaj;

garderobni orman;

komplet posteljine, presvlake za posteljinu i peškire.

KUHINJA I TRPEZARIJA ↓

Zajednička kuhinja sadrži:

2 šporeta;

2 mašine za pranje sudova;

3 frižidera i 1 zamrzivač;

komplet sudova za kuvanje;

komplet servisa za ručavanje i escajg;

kuhinjske aparate: mikser, 2 vrste sokovnika, toster, mikro-talasna rerna, multipraktik, aparat za pravljenje hleba, aparat za palačinke...

TIHA SOBA I UČIONICA ↓

"Tiha soba" je prostorija namenjena za razgovore roditelja sa lekarima, psihologom, porodicom. U bolnici je neophodno tiho, izolovano i prijatno mesto gde se na miru može razgovarati ali i isplakati daleko od tuđih pogleda.

Učionica se koristi za školsku nastavu, koju sprovodi OŠ Dr Dragan Hercog, a naše udruženje organizuje dodatnu školsku nastavu za srednjoškolce i osnovce iz susednih zemalja.

DNEVNI BORAVAK ↓

Dnevni boravak je najveći, najsvetliji i najveseliji prostor u kući. Ovde se svi okupljaju, ukućani i gosti, održavaju se pozorišne predstave, proslavljaju se rođendani, održavaju se brojne radionice. Deca ovde rado provode vreme igrajući se, a ponekad se održavaju i školski časovi kada je učionica zauzeta. Roditelji, uglavnom tate, na velikom TV zajedno gledaju utakmice i navijaju. Mame piju kafu i razgovaraju, a istovremeno budno prate decu dok se u drugom kraju sobe igraju.

Dnevni boravak je opremljen spravama i poligonom za vežbanje, stonim fudbalom, mini golfom, mini košarkom i brojnim edukativnim i didaktičkim igračkama koje se koriste na posebnim radionicama.

VEŠERNICA ↓

Vešernica je opremljena sa mašinama za pranje i sušenje veša, peglom i daskom za peglanje. Ukućani koriste vešernicu po utvrđenom rasporedu.

KANCELARIJA "ZVONČICE" ↓

Kancelarija je službena prostorija "Zvončice", ali i mesto gde se rado okupljaju roditelji, prijatelji i donatori.

Kancelarija je otvorena radnim danima od 8h do 20h.

ULAZ I HODNICI ↓

Brojni umetnici, humani ljudi, prijatelji i saradnici, poklanjaju umetničke slike koje krase zidove Roditeljske kuće.

Na samom ulazu je mozaik, a hodnici Kuće predstavljaju pravu galeriju umetničkih dela. Autori su renomirani umetnici i naša deca ♥

Leave a Comment