ISTORIJAT

Nekada davno bile su četiri osobe: Svako, Neko, Bilo Ko i Niko. Trebalo je uraditi veoma važan posao i Svako je bio siguran da će ga Neko uraditi. Bilo Ko je mogao to da uradi, ali Niko nije. Neko se naljutio, jer je to bio posao za Svakog. Svako je mislio da bi Bilo Ko mogao da ga uradi, ali je Neko uvideo da ga Niko neće uraditi. Na kraju, Svako je krivio Nekog kada Niko nije uradio ono što je Bilo Ko mogao učiniti! 

Anonimni autor, prevedeno iz knjige ICCCPO 

1992 - 2003

Početkom 90-ih godina prošlog veka, ukazala se velika potreba za osnivanjem humanitarne organizacije pri Službi za hematoonkologiju Instituta za majku i dete. Na inicijativu tadašnje načelnice Službe za hematoonkologiju, Prof. dr Gordane Bunjevački, i uz podršku ostalih lekara iz Instituta, 15. avgusta 1992. godine, osnovana je „Zvončica“ kao Društvo za pomoć bolesnoj deci, koju su vodili isključivo volonteri: roditelji, prijatelji i zdravstveni radnici.

Sredinom 1995. godine „Zvončica“ dobija svoju kancelariju u Dnevnoj hematološkoj bolnici, u kojoj rade medicinska sestra, Angelina Ristić - sestra Beba i mama, Irina Ban. Iste godine, "Zvončica" se uključuje i prati svetske aktivnosti učlanjivanjem u Internacionalnu Konfederaciju Udruženja Roditelja Dece Obolele od Raka ICCCPO. Organizuju se humanitarne akcije, prikupljaju se sredstva za nabavku lekova i medicinske opreme, organizuju se prve radionice i zabave za decu i roditelje u bolnici. Objavljena je knjižica za decu koja se leče hemio terapijom "Hemo-Zvončica", po ugledu na dansku knjižicu "Hemo Kasper".

Prva predsednica „Zvončice“ bila je Ljiljana Andrić, prijatelj dece, porodica i medicinskog tima, koja je punih 12 godina savesno i posvećeno vodila brigu o „Zvončici“.

2004 - 2007

"Zvončica"menja svoj stari naziv Društvo za pomoć bolesnoj deci i postaje Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti.

Zorica Đogović, majka sa iskustvom dečje leukemije, prihvata se zahtevne uloge predsednice i svojim aktivnostima doprinosi stvaranju novih roditeljskih grupa u Srbiji i značajno utiče da „Zvončica“ postane uspešno udruženje do današnjih dana.

Irina Ban, majka izlečenog deteta i volonterka, postaje član Upravnog odbora međunarodne roditeljske organizacije ICCCPO.

Inicira stvaranje novih udruženja roditelja dece obolele od raka pri hematoonkološkim odeljenjima bolnica u Srbiji.

Ostvaruje komunikaciju i saradnju roditeljskih udruženja iz zemalja bivše Jugoslavije i organizuje niz regionalnih konferencija kao predstavnik ICCCPO za Jugoistočnu Evropu.

2008 - 2012

Početkom 2008. godine, na inicijativu dr Dragane Vujić, načelnice Službe za transplantaciju kostne srži u Institutu za majku i dete, gospođa Svetlana Vukajlović, humanista i vizionar, a tadašnja direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, inicirala je, organizovala i sprovela u delo izgradnju prve u Srbiji „Roditeljske kuće“ za decu koja se od hematoonkoloških bolesti leče u Institutu za majku i dete.

Borislav Vićentić, otac sa iskustvom dečje leukemije, postaje treći predsednik „Zvončice“ i aktivno učestvuje u pripremama za realizaciju i izgradnju projekta „Roditeljska kuća“. Maja 2008. godine, Irina Ban postaje prva zaposlena osoba u udruženju, organizuje službu i intenzivno radi na pisanju projekata i prikupljanju donacija.

Slobodanka-Boba Erić, majka sa iskustvom dečjeg kancera, učestvuje u formiranju kancelarije Udruženja i prihvata se poslova upravljanja Roditeljskom kućom "Zvončica".

Kuća "Zvončica" je zaživela, promenjen je logo, služba se proširila, realizovali su se brojni programi za decu i njihove porodice i organizovale su se mnogobrojne humanitarne akcije širom Srbije.

2013...

"Zvončica" intenzivno unapređuje službu, proširuje programe i stvara nove projekte. Izabran je novi Upravni odbor i na mesto predsednice udruženja stupa Vesna Skoko.

Regionalne konferencije udruženja roditelja sa Balkana (2005-2012) prerastaju svoje granice i pridružuju se evropskim skupovima ICCCPO.

"Zvončica" značajno doprinosi da se domaći standardi dijagnostike, lečenja i nege dece obolele od raka izjednače sa evropskim standardima i da deca u Srbiji imaju jednake šanse za život kao njihovi vršnjaci u razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Rani znaci

Rani znaci

ICCD Beograd

ICCD Beograd

ICCD Brisel

ICCD Brisel