O DEČJEM RAKU

Dečji kancer je vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, kako u Srbiji, tako i u celoj Evropi. U poslednjih nekoliko decenija postignut je veliki napredak u lečenju i značajno povećan broj preživelih od maligne bolesti u detinjstvu.

U Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli oko 350 dece, a izleči se oko 75% dece. Najveći broj obolele dece iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, dijagnostikuje se i leči u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu.

Dečji kancer pripada grupi retkih bolesti. Od 100% obolelih od maligniteta, manje od 1% su deca i taj mali procenat je nedovoljan da bi se farmaceutskim kompanijama isplatila klinička istraživanja i kreiranja novih lekova namenjenih deci. Postoje retki oblici malignih tumora, dijagnoze sa nedovoljno uspešnom prognozom i dijagnoze za koje ne postoji terapija u Srbiji.

Dečji kancer je porodična bolest, svaki član porodice snosi dugotrajne posledice, a današnji svetski i evropski standardi dijagnostike, lečenja, nege i brige o deci i mladima sa kancerom, zahteva uključivanje šire društvene zajednice. 

Po ugledu na svetske standarde, “Zvončica” je u Srbiji prvo udruženje roditelja koje je sastavni deo zdravstvenog menadžmenta pedijatrijske hematoonkologije.  

 

Leave a Comment